Einde van een tijdperk

Zondag 2 juni speelde ons zondagteam tegen Groen Geel en won overtuigend. Maar op de bestuursvergadering van 4 juni realiseerden wij ons, dat dit een bijzondere wedstrijd was. Het was nl de laatste wedstrijd van ons zondagteam. Het bijzondere is dat ik met een enkeling zelf nog gespeeld heb en een aantal getraind heb. Ook bij ons zie je de landelijke trend, nl een verschuiving van het zondagvoetbal naar de zaterdag.

Bijna 110 jaar speelden wij op zondag. April 1915 zag s.v. Blauw-Geel 1915 het levenslicht. Na een aantal omzwervingen door de stad, kwamen wij te voetballen op Sportpak Coendersborg. We deelden het sportpark met Amicitia VMC, Gronitas, Helpman en Oranje Nassau. We maakten in de beginperiode gebruik van de kantine van Helpman, totdat wij met vele vrijwilligers onze eigen kantine bouwden, nu in ons bezit.

De leden kwamen uit de hele stad, maar het merendeel toch wel de wijk De Oosterpoort. Dit gold ook voor de jeugd, die later erbij kwam. We hadden door de jaren heen steeds 3 elftallen, soms 4. Speelden afwisselend Afdeling Groningen of 4e klasse KNVB. Sportief hoogtepunt was, in mijn ogen toch wel het kampioenschap van de Afdeling Groningen, toen deze opging in de KNVB Noord. Omdat wij ook het kampioenschap van de noordelijke provincies binnenhaalden, mochten wij naar het Nederlands Kampioenschap in Zeeland, waar wij de 2e plek behaalden. Wat een prestatie.

Een ander hoogtepunt natuurlijk ons 100-jarig bestaan in 2015. We speelden met oud Blauw-Gelers tegen oud FC Groningen en een knallend feest tot in de diepe uurtjes.

Voor mij als voorzitter was er een kleine smet op ons blazoen. Toen wij een aantal jaar geleden, na een spannende beslissingswedstrijd tegen Bedum zondag, kampioen werden, vertrok een groep jongens naar andere verenigingen. Geen promotie, want het lukte uiteindelijk toch niet een representatief elftal op de been te krijgen. Er zijn nog wel pogingen gedaan. Toen corona hier nog eens tussen kwam, bleef nog slechts 1 team op zondag voetballen. Op een enkeling na bijna allemaal oud 1e elftalspelers, aangevuld met jongere spelers.

Gelukkig kwam in 2017 een elftal van Velocitas naar ons toe. Zij wilden graag op zaterdag bij ons komen voetballen. Voor Blauw-Geel een schot in de roos. Maar na bijna 110 jaar zondagvoetbal, nu alleen nog 2 elftallen op zaterdag en mogelijk 7 tegen 7 op vrijdagavond.

Ik wil langs deze weg iedereen bedanken voor hun inzet op de zondag.

Jullie voorzitter,
Piet Gruisen