Jeugdopleiding s.v. Blauw-Geel officieel samengevoegd met CVV Oranje Nassau en Amicitia VMC

Het afgelopen seizoen waren de jeugdteams van Blauw-Geel, Oranje Nassau en Amicitia al gezamenlijk actief in een pilot. Zaterdag werd deze samenwerking beklonken middels het ondertekenen van een gezamenlijk document, met daarin de uitgangspunten van deze samenwerking.

De SJO (Samenwerkende Jeugd Organisatie) krijgt een eigen jeugdbestuur, waar de voorzitters van de verschillende verenigingen toezicht op zullen houden.

Bestuursleden van de verschillende clubs tekenden het document in de aanwezigheid van de jeugdburgemeester van de gemeente Groningen Jouayria Ouarraoui.

Waarom doen de verenigingen dit?

De verenigingen willen een meer duurzame samenwerking rondom de jeugd om drie redenen:

  • Borging, beter in staat zijn om bij vertrek van kader (vrijwilligers) dit op te vangen.
  • Kwaliteit, beschikbare kennis en ervaring komt breder beschikbaar.
  • Positie, versterken van de positie van jeugdvoetbal in de omliggende wijken.

Het gaat in totaal om ca. 300 jeugdleden. Blauw-Geel levert momenteel een handjevol spelers, maar ook twee ervaren jeugdtrainers. De SJO gaat spelen onder de naam: SJO Coenderborg. Er wordt ook gewerkt aan kleding waarin de samenwerking tot uitdrukking komt. Deze zal in afstemming met lopende kleding contracten gefaseerd worden ingevoerd.

Wat is de visie op gezamenlijke kernwaarden?

In het kort zijn de kernwaarden: Ambitieus, gezellig en financieel gezond, Plezier & Passie, Boeien & Binden en Sportief & Betrokken. Het gaat om het neerzetten van een kwalitatief goede jeugdvoetbalafdeling op Sportpark Coendersborg met aandacht voor prestatie en plezier.

Begeleiding van trainers, bevoegdheden en scholing

In het gezamenlijke jeugdvoetbalbeleidsplan staat omschreven wat de SJO beoogt en verwacht van trainers en leiders en welke bevoegdheden ze hebben, alsmede welke scholing ze aangeboden krijgen vanuit de vereniging. Het streven is dat alle onder 13 t/m onder 19 teams per leeftijdscategorie worden voorzien van door de KNVB opgeleide en gediplomeerde trainers. Voor de jongste jeugd, onder 6 t/m onder 12 is een trainingsplan ontwikkeld. Dit plan wordt uitgevoerd m.b.v. de trainingsmethodiek VTON.  De trainers van onder 13 t/m 19 en de keepertrainers gebruiken VTON als bron voor de trainingsstof en het zo kunnen werken vanuit doelen.

Hoe is de instroomprocedure geregeld?

De instroom wordt gecoördineerd via de breed samengestelde jeugdcommissie. Nieuwe jeugdleden schrijven zich in bij één van de moederverenigingen en stromen dan vervolgens in bij de SJO. Leden zijn, net zoals nu, dan lid van Amicitia VMC of CVV Oranje-Nassau of s.v. Blauw-Geel.